Om julens bestillinger; anmeldelser og avisomtale af 'Blomster i sneen' og 'Afløsning'; et tillykke

Forlaget Sidste Århundrede

OM BESTILLINGER I JULEN
1. Der er mange, der bestiller julegaver direkte fra forlagets hjemmeside. Tak for det. Vi sender som udgangspunkt bøgerne (portofrit!) hjem til jer via DAO. MEN: Hvis man ikke ønsker at få sendt pakken direkte, fx fordi man har bestilt en julegave, som andre i husstanden ikke skal se, så giv os besked - så sender vi i stedet til pakkeshop.

2. Hvis pakker fra skal nå frem inden jul, vil vi anbefale, at man ikke bestiller dem senere end den 18. december. Bestillinger afgivet senere kan godt nå frem inden jul, men det er ikke helt sikkert, at de gør det. Til gengæld har boghandlerne dag til dag-levering - og mange har også bøgerne på lager.

3. Vi tager på juleferie om morgenen den 22. december og er først hjemme igen den 2. januar. Ordrer modtaget fra 22. december ekspederes først fra 2. januar.

TO ANMELDELSER TIL BLOMSTER I SNEEN SAMT EN LEKTØRUDTALELSE

Der var ❤❤❤❤❤️ i Politiken d. 1. december, hvor Kim Skotte bl.a. skrev:
"Skjult bag de livfulde, hudløst ærlige og psykologisk indsigtsfulde portrætter toner romanens to overordnede portrætter frem. Nemlig portrættet af en familie i en europæisk undergangstid og portrættet af forfatteren som ung hvalp. [...] 'Blomster i sneen' [er] endnu en forsinket gave fra en helt usædvanlig forfatterstemme".

Hele anmeldelsen ligger HER (bag betalingsmur).

Og så var der også ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ til bogen i Kristeligt Dagblad.. Her skriver Rasmus Vangshard bl.a., at værket er "forbilledligt godt" med "overlegen stilistik" og konkluderer, at der er tale om "et stort værks evne til sund længsel på trods af historiens afgrunde og et bevis på munterhedens muligheder gennem erindring."

Og et lidt langt citat:

"Rezzoris berømte kynisme er tydeligere i En antisemits erindringer, men viser sig også her, endda som overlegen stilistik: Den elskede barnepige kaldet Kassandra kan tale til andre primitive folk i skovene "på sin egen troldeagtige, bizart grimmaserende, livlige måde".

Hun synes at være groet i Karpaterne som et træ, fældet og hentet ind i den tidligere adelfamilies hjem.

Rezzori tøver ikke med at citere søsterens suk over, at hvis Kassandra blot var en smule mindre, kunne man i det mindste have foræret denne "kæmpedværg" til et cirkus. Eller med at beskrive, at hans mors opdragelsesprincipper primært bestod i selvmordstrusler. Om denne overnervøst sygelige aristokratmor hedder det også, at hendes bristede drømme "rislede ned til resten af det bitre bundfald på bunden af hendes psyke." Alligevel læses Blomster i sneen først og fremmest som en betagende og sørgmodig beretning om en smuk barndom i ruinerne af et storslået imperium og af Karpaterne som en af det gamle Europas yderposter i både geografisk og tidslig forstand.

Faderen er så viril, at hans hunde omgående overfalder svigerfamiliens eneste søn og vansirer dennes ansigt for altid - det sker, da faderen viser sig (i jagttøj, forstås) i det højkonservative hjem for at bejle til sin kommende hustru.

Da hans egen datter fortæller, at hun vil være ballerina, konstaterer han (godmodigt!), at hvis moderen giver lov til det, så vil han personligt "skyde hende ned på scenen"."

Lektørudtalelsen (der har betydning for bibliotekernes bogindkøb) er også kommet. Her lyder det blandt andet, at "Rezzori er […] sammenlignelig med de mest betydningsfulde moderne tysksprogede forfattere, fx Robert Musil og Herman Broch."

Når bibliotekerne åbner igen, vil man således kunne låne Blomster i sneen sammen med fx en blomsterbog som Blomster i vand, der altså ikke er en fortsættelse af Rezzoris værk.

Bogen kan anskaffes HER eller hos (net/)boghandleren.

I lørdagens Politiken var der en helsides portrætartikel om Tor Ulven. Morten Christian Brock Danielsen introducerer til Ulven og skriver også om Afløsning:

"Han blev lovprist af samtidsforfattere som Ole Robert Sunde og Jon Fosse, der begge har dedikeret værker til Ulven. Og Karl Ove Knausgård hædrer flere steder i ' Min kamp' forfatterskabet: »Tor Ulven. Det var det højeste«. (...) 'Afløsning' fra 1993 er en trist og dog morsom bog om enlige mænd (...). deres skæbner bliver som variationer af samme længsel, angst, sørgmodighed og tab."

Hvis det vækker interesse, kan bogen anskaffes HER eller hos (net/)boghandleren.

Og i Atlas Magasin er Ungdoms sødme af Denton Welch med på årets liste over de bedste anmeldte bøger, sammen med en del anbefalelsesværdige andre bøger. Hele listen kan ses HER.

TILLYKKE TIL TO GODE KOLLEGER
Endelig skal lyde et stort tillykke til vores gode kollege Forlaget Virkelig og Asger Schnacks Forlaget, som begge har modtaget den nyindstiftede Sigvaldi-prisen der indtil videre i år og næste år gives til to mikroforlag.

Glædelig jul og godt nytår fra Sidste Århundrede

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort