Oktobernyt fra Sidste Århundrede

ARRANGEMENTER
Forlaget deltager i to arrangementer i den nærmeste fremtid.

Søndag d. 2/10 har vi en stand ved Dark Market, hvor der er boder og butikker relateret til en række subkulturer. Vi har gode tilbud og nye udgivelser med. Det foregår på Biblioteket på Rentemestervej fra 13-18. Se Facebook-event HER.

Torsdag d. 6/10 deltager forlægger Mads Peder Lau Pedersen i en paneldebat med oversættere og andre forlæggere om oversættelse og mikroforlag fra kl. 14. Det foregår på Københavns Universitet, Institut for Engelsk, Germansk og Romansk, Karen Blixens Plads 8, 2300 København S, Lokale 15.A.2.1. Se Facebook-event HER.

INGEBORG BACHMANNS FRANZAS BOG
Dette romanfragment (der ikke blev færdiggjort før forfatterens død, men alligevel hænger godt samme) er lige på trapperne. Vi forventer en udgivelse i slutoktober/startnovember. Fragmentet er oversat af Thomas Skovmand, og forsiden ses herover.

TOR ULVENS STEN OG SPEJL ER UDKOMMET
Mads Eslunds oversættelse af Ulvens sidste værk er endelig udkommet. Det skette d. 20. september. Der har ikke været nogen anmeldelser endnu, men kunne man lide 
Afløsning, kan man også lide denne. Man kan bestille den HER.

JUAN JOSÉ SAER: STEDSØNNEN KAN FORUDBESTILLES
Romanen er oversat af Sabine Dueholm Bech & Marie Groth Bastiansen, og den er en sær, hallucinatorisk roman om rituel kannibalisme i 1500-talles Sydamerika, om kolonialisme og om almen mistro til virkelighedens forfatning. Læs mere (og forudbestil evt.) HER. Udkommer d. 18/10.

Vi var for nogle uger siden inde at se premieren på Amanda Linnea Ginmans opsætning af MØRKT FORÅR på Edison, Betty Nansen Teatret. Det var en fornem forløsning af romanen. Holdt i dens ånd, men også nogle steder fri i sin fortolkning. Heldigvis. For opsætningen er i høj grad et selvstændigt værk og ikke bare en romanillustration. Anmeldelserne af opsætningen har været overstrømmende poistive med bl.a. fem hjerter i Politiken og fem stjerner i både Berlingske og Kristeligt Dagblad, mens Weekendavisen kalder forestillingen for "overlegen scenekunst".
Forestillingen løber til d. 13/10 og er altså forlænget i to uger.

For vores vedkommende hæfter vi os især ved, at flere af anmeldelserne kalder romanen for en kultroman og en klassiker. Det føles som en sejr for forlagets projekt: at pege på (mere eller mindre) oversete værker, få dem ind i en dansk litterær offentlighed ved at udgive dem og på den måde langsomt åbne for andre skrivemåder og emner og måder at skrive om emnerne på også i dansk litteratur; åbne for en nyfortolkning af kanon; føje nye værker til den eksisterende kanon; vise, at der er mange flere litterære klassikere, end vi selv voksede op med; simpelthen ilte det litterære landskab en smule. Vi er glade for, at det projekt i nogen grad er lykkedes, og at det vi har bidraget til at få Zürn tættere på centrum af dansk litteratur.

Dette er et tekstfelt. Tilføj og rediger indhold her.

 

Dette er et tekstfelt. Tilføj og rediger indhold her.

EDUARD VON KEYSERLING ANMELDT I STANDART
Det seneste nummer af Litteraturmagasinet Standart er et jubilæumsnummer med et tema om anmeldelser. Og hvis man vil vide, hvad tidsskriftsanmeldelsen kan, kan man med fordel læse anmeldelserne af Eduard von Keyserlings Bølger og Lumre dage. Begge er grundige, kyndige, skrevet af vægtige akademikere (hhv. Steen Klitgård Povlsen og Morten Kyndrup), der kan deres stof og også kan formidle det.

Povlsen fokuserer i sin anmeldelse af Bølger især på havets rolle, og hvordan romanen bevæger sig fra munter og charmerende sædeskildring til tragedie, mens Keyserling kaldes: "sær og tidstypisk [...] uden for alting, syg og blind, men med en følsomhed uden lige. Hverken impressionist, symbolist eller modernist, men lidt det hele."

Kyndrup stiller spørgsmålet, om en roman som Lumre dage overhovedet vedkommer "os i 2022 som andet end litterær arkæologi?" Det gør det, bl.a. i kraft af romanens halv-upålidelige fortæller, som Kyndrup kalder både skruppelløs og selvcentreret, hvilket giver romanen dens spænding "mellem det man vil, og det man gør, mellem hovedpersonens sympatiske længsel efter følelsesindhold og hans latterlige selvoptagethed." Konklusionen? "Denne lille roman gør sig smukt gældende som samtidskunst også i dag." Vil man læse mere, kan man læse magasinet på biblioteket eller skaffe sig det på anden vis. Anbefalet herfra.

UDSALG HOS MIKROFEST
Mikroforlagsboghandlen Mikrofest holder udsalg. Der er 20 % på alle titler, herunder vores. Tilbuddet løber frem til 23. oktober.

Næste nyhedsbrev vil indeholde mere info om Franzas bog og forhåbentlig en titel til.

Indtil da ønskes I alt det bedste fra Sidste Århundrede

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort