Nyt fra Sidste Århundrede: Blomster i sneen: En læseprøve, deltagelse i Bogfestival, anmeldelser og nyheder

REZZORIS BLOMSTER I SNEEN: LÆSEPRØVE
Som nævnt i en tidligere mail er Blomster i sneen (oversat af Judyta Preis & Jørgen Herman Monrad) snart ude. Der er mange boghandlere, der har forudbestilt, og man kan også forudbestille via vores hjemmeside, der som altid sender portofrit.

Vi har også i samarbejde med bloggen Bongorama lagt en læseprøve op. Den kan findes HER. (Bemærk: Der kan være enkelte formateringsfejl i den). Uddraget er forholdsvis langt og stammer fra novellen ”Min søster”.

DELTAGELSE I BOGFESTIVAL 7. OG 8.NOVEMBER I ARNOLD BUSCK KØBMAGERGADE
LILLE BOGDAG UDSKUDT
Bogfestival er årets ad hoc-afløser for BogForum, der som bekendt er aflyst. Arnold Busck Købmagergade har været så venlige at invitere os ind med en stand i den kommende weekend, 7. og 8. november. Der er også stande fra forlag som Palomar og Asger Schnacks Forlag. Det er velnærmest første gang i år, vi er ude med en stand, og vi håber at se og tale medmange læsere (under behørig hensyntagen til COVID-19-restriktioner).

Vi præsenterer også forlaget i et oplæg fra kl. 10:15-11:00 søndag d. 8. i butikken. Kom glad! Oplægget vil også blives treamet.

Lille Bogdag er til gengæld blevet udskudt pga. COVID-19-restriktionerne. Mere information følger. Ærgerligt, men forventeligt.

UNICA ZÜRN-NYT: LOUISIANA, TEATERFORESTILLING, E-BOG OG KRONPRINSPARRETS KULTURPRIS
Vi har udgivet en e-bogsversion af Mørkt forår. Den kan anskaffes HER og er også snart at finde på bibliotekernes eReolen.

Louisiana Museum of Modern Arts udstilling "Fantastiske kvinder", hvor der blandt andet vises tegninger af Unica Zürn, har sidste åbningsdag søndag d. 8. november. Man kan også anskaffe sig 
Mørkt forår i museumsbutikken (sammen med flere andre bøger af udstillingens kunstnere).

Husk også, at teateropsætningen af 
Mørkt forår (forestillingen)har premiere på teatret Edison til februar. Der meldes om et godt billetsalg, så måske er det ikke noget dårligt tidspunkt at rykke på.

Koreografen på 
Mørkt forår (forestillingen), Sebastian Kloborg, har i øvrigt netop modtaget Kronprinsparrets Kulturpris. Stort tillykke herfra!
 

UDSÆTTELSE AF SIGURD MATHIESENS UNGE SJÆLE
Unge sjæle
, bind 6 i Serie for grotesker, skulle være udkommet i efteråret i år. Vi har i stedet besluttet at udsætte den til februar 2021. Bogen er omtrent færdig, men vil formentlig drukne i efterårets udgivelser. Den fortjener opmærksomhed.

ANMELDELSER OG OMTALER

LOLLIKE & VON REZZORI
I Berlingske anbefalede teaterinstruktør Christian Lollike d.19/10 En antisemits erindringer med følgende ordlyd:

"– Hvad er den bedste kulturoplevelse, du har haft for nylig?
»At læse Gregor von Rezzoris selvbiografiske roman En antisemits erindringer fra 1979. Forlaget Sidste Århundrede udgav for første gangbogen på dansk i 2018. I fem både selvstændige og sammenhængende fortællinger tager den både forførende og usympatiske fortæller os igennem et selvdestruktivt Europa før og efter Anden Verdenskrig. En forrygende læseoplevelse, der viser nødvendigheden i også at gå ind i historien gennem de perspektiver, der er uopbyggelige, uhensigtsmæssige og ulækre.«

Artiklen kan ses HER (bag betalingsmur).

DIEZ & DENTON
Berlingskes anmelder Katherine Diez har også anbefalet bøger fra Sidste Århundrede: I Uniradioens program ArtPsy anbefaler Diez Ungdoms sødme af Denton Welch. Og der læses op af en central scene, hvor hovedpersonen Orvil Pym smører sig ind i læbestift. Lyt med via linket HER. Welch, Pym og læbestiften dukker op fra 46:16.

ASTRID EHRENCRON-KIDDE PÅ P1 OG I POLITIKEN
Astrid Ehrencron-Kidde har været i avisen og i radioen.

I lørdagens bogtillæg i Politiken er Ehrencron-Kidde kortvarigt nævnt i Karen Dichs anmeldelse af Lisa Morton & Leslie S. Klingers antologi Weird Women – Classic Supernatural Fiction by Groundbreaking Female Writers: 1852-1923, hvor der står om antologiens kvindelige forfattere, at ”Tiden er moden til en rebranding af kvindelige kunstnere, der i deres tid er blevet underkendt og i eftertiden glemt.” Anmelderen refererer også til Martin Wangsgaard Jürgensens Skrækvisioner, der udkom sidste år, og som handler om den engelsksprogede horrorlitteraturs udvikling. Her skriver Dich om Ehrencron-Kidde:

”Den danske forfatter – der ikke optræder i ’Weird Women’, men derimod er med i ’Skrækvisioner’ – som også beskæftigede sig med det foruroligende og urovækkende, er Astrid Ehrencron-Kidde. ’Det sukker så tungt udi skoven’ er en samling noveller skrevet mellem 1909 og 1924, som udkom samlet på dansk i 2018. Der kan man som læser søge hen, hvis ikke de 21historier i ’Weird Women’ er tilstrækkelig (u)hyggelæsning i denne socialt distancerede halloween.”

Det er selvfølgelig rart, at Ehrencron-Kidde bliver nævnt i den sammenhæng, men lidt ærgerligt, at den nye Der hvor skyggerne fald slet ikke er nævnt. Og at samme avis ikke har anmeldt Ehrencron-Kidde. De to forhold kommer næsten til at virke som en subtilt ironisk metakommentar om en underkendt og glemt kvindelig kunstner. Det er sikkert utilsigtet. Man leder også forgæves efter Ehrencron-Kidde i Skrækvisioner, men det skyldes, at bogen handler om angelsaksisk skræklitteratur.

I Skønlitteratur på P1 handlede det d. 21/10 om ”mærkelige døde damer”. Den ene er Astrid Ehrencron-Kidde (aktuel med Der hvor skyggerne faldt i Serie for grotesker med Forlaget Escho og os). Hør redaktør Andreas Bylov Jensen i samtale med DR's Nanna Mogensen HER i programmet, som også byder på den amerikanskeforfatter Djuna Barnes med Kristina Stoltz som gæst.

Alt det bedste fra Sidste Århundrede

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort