Nyheder fra Sidste Århundrede, oktober 2023

Det er alt for længe siden, vi har udsendt et egentligt nyhedsbrev, men vi har haft travlt med både bøger og lønarbejde og graviditet hos nyhedsbrevsforfatterens partner (termin d. 19. oktober) og efterårshoste og alle mulige andre gode og mindre gode undskyldninger. Vi beklager. Men har forhåbentlig gode nyheder i dette i nyhedsbrev.

Indhold:
1. Maximian: Levende død
2. Eduard von Keyserling: Ved sydskrænten og andre fortællinger
3. Arrangementer: Vangsgaards og BogForum
4. En opdatering om øvrige titler

Maximian: Levende død
Den senromerske digter Maximians seks elegier Levende død udkommer d. 26. oktober. Vi har tidligere sendt en opdatering ud om denne bog; tak til alle jer, der har forudbestilt.

Man kan læse mere om bogen HER.

Oversætteren Harald Voetmann (i vores øjne en af de absolut bedste nulevende danske forfattere og oversættere) fortæller om Maximian og elegierne:

"Jeg stødte på Maximians elegier vistnok i midten af 00erne og har drømt om at oversætte dem siden. De spiller også en rolle i romanen Alt under månen, hvor adelsmanden Falk Gøye påstår, at læsning af Maximians elegier korrumperede ham som ung mand og fik ham til at begå den forbrydelse, der resulterede i, at et syngende glasskår blev begravet i hans øre. Elegierne har tung gravkammerstemning, men også en sær, resigneret lystighed overfor døden og forfaldet. Det minder ikke om meget andet, men jeg følte mig straks forbundet med det."

Her ses Voetmann med bogen:

Eduard von Keyserling: Ved sydskrænten og andre fortællinger
Herover ses omslaget til Ved sydskrænten af Eduard von Keyserling. Den udkommer 3. november 2023, er 137 sider lang og er oversat af Judyta Preis & Jørgen Herman Monrad; Monrad har tillige skrevet efterord. Den kommer til at koste 180 kroner. Vi forventer at få bøgerne fra trykkeriet d. 24. oktober og åbner for forsalg fra den dag, hvis alt går som forventet. Vi sender naturligvis en mail ud, når den kan bestilles.

I de tre fortællinger i Ved sydskrænten – kortromanen ”Ved sydskrænten” (1911) og de to noveller ”Pinserus under krigen” (1916) og ”Ilddåben” (1917) – er vi som altid hos Eduard von Keyserling i en adelig miniatureverden, hvor det sørgelige og det sødmefulde går hånd i hånd og den dekadente adelige idyl synes uforanderlig. Men under den døsige stilstand af spadsereture på alléer, jagtselskaber, tennisbaner og punktlige måltider lurer længslen efter den slags heftige følelser, der så let fører til menneskelig ulykke.

Arrangementer: Vangsgaards og BogForum
Vi besøger i Vangsgaards Antikvariat d. 30. oktober sammen med vores gode kolleger fra Etcetera (der har et særligt fransk fokus og blandt meget andet har udgivet Annie Ernaux, længe før de større forlag fik genvakt deres interesse for hende). Det er kl. 18.00 hos Vangsgaards i Fiolstræde 34-36.

Vi er som vanligt også med på BogForum, der i år finder sted i Bella Center fra 3.-5. november. Her er vi i mikroforlagsområdet omkring Nye Scene. Nærmere oplysninger og et kort følger. Vi har gode tilbud med.

En opdatering om øvrige titler
Vi havde håbet at få Anna Kavans Is med på BogForum, men den når ikke at blive klar. Formentlig udkommer den i år, men vi har haft for travlt i det civile liv til at få den færdig i tide. Til gengæld bliver den god!

Det samme gør sig gældende for En hermelin i Tjernopol af Gregor von Rezzori, som mange spørger efter pr. mail. Den simple forklaring er, at den er ret lang, og vi har måttet sande, at fuldtidsarbejde og familie sætter visse begrænsninger for, hvor meget vi kan nå, fordi redaktionsprocessen for længere bøger (i et kompliceret sprog) er markant mere omfattende end for et kortere værk. Den skal nok komme, men først til næste år.

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort