Ny udgivelse: Sigurd Mathiesen: 'Unge sjæle' - Tilbud på udvalgte titler - presseklip

NY UDGIVELSE:

SIGURD MATHIESEN: UNGE SJÆLE

SERIE FOR GROTESKER 06

Nu kan man endelig forudbestille Unge sjæle af den norske forfatter Sigurd Mathiesen, som er 6. bind i Serie for grotesker (og som blev forsinket og dermed overhalet af seriens 7. bind, Der hvor skyggerne faldt af Astrid Ehrencron-Kidde), vores samarbejde med Forlaget Escho.

Bogen udkommer den 9. marts, koster 180 kroner og har ISBN 9788794025003. Dag Heede har skrevet efterord, og bogen er oversat af Caroline Enghoff Mogensen & Anders Jørgen Mogensen.

Der er som altid fri fragt via forlagets hjemmeside, ligesom bogen kanbestilles hos (net/)boghandleren og sider som Mikrofest.

Da Unge sjæle udkom som Sigurd Mathiesens debut i 1903, blev forfatteren enstemmigt hyldet i hjemlandet Norge. Men kort efter var han stort set glemt, og resten af livet måtte han slås med fattigdom, alkoholisme og almindelig miskendthed.

Selvom Unge sjæle forsvandt ud i glemslen straks efter udgivelsen, har bogen en særlig plads i norsk og nordisk litteraturhistorie. Bogen peger bagud mod skrækromantikere som Edgar Allan Poe og E.T.A. Hoffmann, men repræsenterer samtidig en vanartet og skævvreden tidlig modernisme a la KnutHamsun og August Strindberg i særligt ondt lune, ligesom novellesamlingen peger frem mod ekspressionismen, med en hakkende, hård syntaks og voldsomme stilistiske effekter.

Og helt moderne er også de tydelige homoerotiske undertoner, der går igen som et ledemotiv i novellerne. Måske er det denne udspændthed mellem det førmoderne og det moderne, som forhindrede Mathiesen i at få et gennembrud, men som får ham til at virke langt mere aktuel i dag, sammenlignet med mange af hans samtidige. . 


Bogens syv noveller bevæger sig langt ind i sindets grænsetilstande: dødsangst og dødslængsel, febrilsk uro og mordlyst væver sig ind og ud af hinanden på en måde, der kan minde om skrækromantikere som Edgar Allan Poe og E.T.A. Hoffmann såvel som tidlige modernister som Knut Hamsun og August Strindberg. Som hos den samtidige landsmand Edvard Munch er den virkelighed, vi møder hos Mathiesen, altid fremmedartet og urovækkende angstfyldt.

Sigurd Mathiesen (1871-1958), norsk forfatter, opvokset i en velhavende købmandsfamilie i Larvik. Allerede fra sin tidlige ungdom ønskede Mathiesen at blive forfatter, og han fik ligesom den samtidige Knut Hamsun udgivet sin debut efter et udlandsophold i USA. Debuten, Unge sjæle fra 1903, sitrer af overspændte nerver og vanvidstilstande; en original og forkrøblet misvækst i samtidens sunde litterære flora.

TILBUD
Ny bog betyder mindre plads på forlagets nærlager på loftet, hvor der også ligger alt muligt gammelt ragelse, som den lageransvarlige forlægger skal kunne tilgå. Fx det børnetøj, som den lageransvarlige forlæggers barn lige om lidt har vokset sig stor nok til at kunne passe. Derfor har vi et kort udsalg. Det varer fra den 22. februar og frem til og med søndag den 28. februar.

Der er 50 kroners rabat på adskillige titler – men bemærk, at man skal købe minimum to af bøgerne i tilbuddet, før rabatten aktiveres. Titlerne kan naturligvis kombineres på alle tænkelige måder, ligesom man kan købe flere af hver titel.

Rabatten fratrækkes automatisk din ordre og gælder følgende titler:

E.M. Cioran: 
Bitterhedens syllogismer
Astrid Ehrencron-Kidde: 
Der hvor skyggerne faldt
Astrid Ehrencron-Kidde: 
Det sukker så tungt udi skoven
Gregor von Rezzori: 
Blomster i sneen
Gregor von Rezzori: 
En antisemits erindringer
Hermann Ungar: 
Klassen
Stig Sæterbakken: 
Der, hvor jeg tænker, er der altid mørkt

Fragten står vi som sædvanlig for. Og man kan jo eventuelt nappe en forudbestilling af Unge sjæle med.

NEDLUKNINGSNYT
Teaterversionen af 
Mørkt forår på Edison er ifølge vores oplysninger udskudt til foråret 2022. Det er selvfølgelig trist, men vi er glade for, at stykket trods alt ikke aflyses, men sættes op senere.

PRESSEKLIP
Og så har nogle af vores udgivelser atter været i medierne siden sidste nyhedsbrev


AFLØSNING I KRISTELIGT DAGBLAD
Tor Ulvens Afløsning fik 5/6 stjerner i Kristeligt Dagblad. Her skrev Jeppe Krogsgaard Christensen blandt andet, at bogen er "krævende i den forstand, at den kun afgiver sin skønhed, hvis man giver den udelt opmærksomhed. På den måde er bogen på kollisionskurs med tidsånden, men de, der gerne vil tage sig tid og se den velkendte verden – lyset, der siver gennem gardinets stof, lyden af åndedrættet, et æble, der rådner – tæt beskrevet og således genfortryllet, de bør øjeblikkeligt anskaffe sig den. Og så ellers udbrede budskabet om et forfatterskab, der ikke er særlig kendt herhjemme, men burde være det."

TUREN GÅR TIL SIDSTE ÅRHUNDREDE
Den 12. februar var vi ugens forlag i Informations faste spalte Bogkort, hvor turen hver uge går til et mindre forlag, der præsenteres. De hvide pletter på kortet herunder indført af os.

DENTON WELCH PÅ DR2:
DR2 har haft noget så – i en dansk sammenhæng – sjældent som et miniportræt af Denton Welch. I programmet DR2 bringer kulturen ud anbefaler Oskar Fehlauer Ungdoms sødme til at transportere en væk fra vinterens mørke. Og programmet bringer portrættet af Welch. Det er vi søreme glade for; så glade, at vi næsten ikke nævner DR's sjuskefejl i underteksten ovenfor. Se med HER fra cirka 7:40.

BLOMSTER I SNEEN PÅ LITTUNA.NU
Gregor von Rezzoris Blomster i sneen er – noget besynderligt, når man tænker på de mange anmeldelser af samme forfatters En antisemits erindringer – ikke anmeldt ret meget i dagspressen. Men diverse netmedier er heldigvis bedre orienteret end flere af aviserne. HER anmelder Arvid Kühne fra Littuna.nu Blomster i sneen og er begejstret:

"Det er en krævende roman, men belønningen erstor, og kan helt klart anbefales til alle, der leder efter ...undergangslitteratur a la Thomas Bernhard, eller en meget mere pervers og ironisk udgave af Stefan Zweig."

Vi vender snart tilbage med endnu flere kommende udgivelser. Indtil da ønskes I alt det bedste fra Sidste Århundrede

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort