Gregor von Rezzori: "Blomster i sneen" udkommer; anmeldelser af Tor Ulven og Adolfo Bioy Casares; ny litteraturpris til mindre forlag

BLOMSTER I SNEEN AF GREGOR VON REZZORI UDKOMMER 6. NOVEMBER

Den 6. november udkommer Gregor von Rezzoris erindringsroman Blomster i sneen endelig. Den kommer til at koste 300 kr., er 292 sider lang og er oversat af Judyta Preis og Jørgen Herman Monrad.

Bogen kan forudbestilles HER.

Blomster i sneen er Gregor von Rezzoris erindringer om en barndom
i ruinerne efter første verdenskrig. Her vokser den unge Gregor op som yngste medlem af en deklasseret adelsfamilie, der er efterladt som vraggods fra det østrig-ungarske kejserrige.

I fem sammenhængende noveller giver erindringsromanen et både sørgmodigt og selvironisk portræt af forfatteren og hans dysfunktionelle familie i mellemkrigstiden: en lunefuld og jagtgal far, hvis sans for humor går umanerligt dårligt i spænd med den forfinede og manisk overbeskyttende mor, og en irriterende dygtig og plagsom og favoriseret storesøster, der dør alt for ung. Hvor portrætterne af familien er tvetydige, er forholdet til tjenestefolkene
skildret anderledes varmt, når Rezzori fortæller om sin bondske amme, der dårligt har noget sprog, men alligevel lærer ham fortællingens kunst, og om den højtelskede guvernante, der som den eneste tager det forsømte barn alvorligt.

Blomster i sneen er dog mere end en skildring af en familie i opløsning; den er også en elegi over et for længst forsvundet Centraleuropa, en multietnisk og mangesproget verden, som blev
knust af det 20. århundredes store krige og ideologier. Og den er
en fortælling om krig, om at miste sit hjem og om en opbrudstid
spændt ud mellem bornerte normer fra 1800-tallet og det nye
århundredes modernitet.

STATENS KUNSTFOND INDSTIFTER SIGVALDI-PRISEN TIL MINDRE FORLAG

Projektstøtteudvalget for Litteratur har offentliggjort, at de indstifter en ny pris, Sigvaldi-prisen, der hvert år skal gå til to mindre forlag, som har gjort en særlig indsats for kvalitetslitteraturen. Med prisen følger 75.000 kroner. Man kan læse mere om prisen HER. Der er også link til at indstille til prisen. Sidste Århundrede lever, så vidt vi kan se, op til kriterierne, men vi er naturligvis for beskedne til at indstille os selv. Dog ikke så beskedne, at vi decideret vil fraråde andre at indstille os, hvis man føler for det. Eller hvis man vil indstille nogle af vores gode kolleger. Man kan indstille forlag til prisen frem til den 16. november.

TOR ULVENS AFLØSNING ANMELDT I WEEKENDAVISEN

Fredag d. 9. oktober anmeldte Siri Ranva Hjelm Jacobsen Afløsning yderst begejstret og velskrivende. "Der er så meget verden i den verden, Tor Ulven skriver frem, så meget stof, at jeg undervejs i min læsning bliver helt forpustet af betagelse", skriver anmelderen blandt andet og konkluderer, at "det er længe siden, jeg har læst noget så smukt". Og der citeres også flittigt fra bogen i anmeldelsen.

Bogen er virkelig noget helt særligt, og det lader til, at boghandlerne og -køberne også er ved at få øjnene op for den.

Bloggen Ord om litteratur har i øvrigt også anmeldt bogen 
HER.

Og så var Ulven i øvrigt også et quizspørgsmål i Weekendavisen d. 16. oktober:

Måske ikke helt så fine forhold, som da Gravgaver af samme forfatter udkom på dansk i 2002 (oversætter Christina Hesselholdt) med anmeldelser i stort set samtlige dagblade og reception på den norske ambassade i anledning af udgivelsen. Men et quizspørgsmål smager da lidt af fugl.

SPECIALUDGAVE AF MØRKT FORÅR ANKOMMET OG AFSENDT

Den tidligere annoncerede nummererede udgave af Mørkt forår i 20 håndindbundne eksemplarer er nu ankommet og sendt ud til alle, der har forudbestilt. Bogen blev udsolgt i forudbestillinger. Der er flere billeder på vores facebook-side. Tak til alle jer, der udtrykte interesse og bestilte. Det var en dejlig måde at kunne fejre femårsjubilæum på. Måske gør vi noget lignende en anden gang.

"EN FREMRAGENDE ROMAN" ANMELDT I LITTERATURMAGASINET STANDART OG ANBEFALET AF AMALIE SMITH

Standarts anmelder er svært begejstret for Morels opfindelse af Adolfo Bioy Casares, som det kan ses på ovenstående billede. Det er skønt, at bogen omtrent et år efter udgivelsen stadig får anmeldelser og nye læsere. En af dem er forfatteren Amalie Smith (hvis nye bog, Thread Ripper, får en anbefaling med herfra), der anbefaler bogen til en af Gyldendals forfattermorgener HER.

Alt det bedste fra Sidste Århundrede

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort