1. Arrangementer 2. Levering i julen 3. Anmeldelser og omtaler af nye udgivelser 4. Mikroforlag i bogtillæggene 5. Sidste Århundrede hos Lövendahl
|
|
1. Arrangementer Vi deltager i et julebogsalg sammen med en række andre mindre kvalitetsforlag. Vi har et begrænset udvalg af titler med til gode priser.
Det foregår på adressen Ved Glyptoteket 6, 1575 København V, fredag d. 16. december kl. 14-19.
Det bliver formentlig vores sidste deltagelse i en salgsmesse før Lille Bogdag til næste år, så altså også sidste chance for at købe stort ind med rabat.
Vi deltager også i en paneldebat d. 18. januar i Literaturhaus. Vi afventer deltagerliste og endelig tidsplan, men emnet ligger fast: Det er Ingeborg Bachmann, og arrangementet vil handle om både værk og om den danske reception af Bachmann. Vi sender et link, når vi har det.
|
|
2. LEVERING I JULEN Hvis man bestiller bøger direkte fra hjemmesiden, anbefaler vi, at man ikke bestiller senere end d. 17. december, hvis man vil være sikker på, at de når frem inden jul.
Bestiller man via sin boghandler, er det bedst at spørge vedkommende; men de har typisk dag til dag-levering, så der kan man sikkert vente til d. 21. december.
|
|
3. ANMELDELSER OG OMTALER Der har været mange anmeldelser og omtaler af efterårets udgivelser med Juan José Saers Stedsønnen som en for os selv lidt overraskende topscorer.
|
|
Den 25. november blev den ... øh ... metafysiske kannibalrobinsonade? ... anmeldt i Weekendavisen af ingen ringere end Frederik Stjernfelt. Han skrev bl.a., at Saer "regnes for længst for en af de helt store latinamerikanske romanforfattere, og hovedværket Stedsønnen (...) bekræfter med stort eftertryk den vurdering. (...) Dens mærkeligt omhyggeligt udmejslede sprog med detaljerede naturbeskrivelser af et sted, der samtidig ses som goldt, øde og meningsforladt, rummer en kuldslået skønhed, der er svær at glemme. (...) Ved endt læsning sidder man med et intenst indtryk af at have lært noget helt nyt om det mærkværdige væsen mennesket – men samtidig med en gærende foruroligelse over, at man ikke helt ved, hvad det så er, man har lært."
Bogen fik også en hel time i Skønlitteratur på P1 onsdag d. 7. december: "Jeg er forundret over, at han ikke er oversat før, for det virker som et verdenslitterært bekendtskab, vi har gjort os her," sagde vært Nanna Mogensen. I programmet talte hun med lektor i Latinamerikastudier ved Københavns Universitet Jan Gustafsson, der meget vidende udlagde både Stedsønnen og Saers forfatterskab. Man kan lytte med HER. Stærkt anbefalet.
Endelig fik bogen også en lektørudtalelse, der ofte er med til at afgøre, om bibliotekerne køber bogen. Et "indholdsmæssigt stort værk, (...) voldsomt og filosofisk i såvel sprog som handling. Læseoplevelsen er næsten suggestiv og bliver hos én længe efter endt læsning. Og så bliver det 'at passe grillen' aldrig det samme igen!"
Bogen smager godt oven på årstidens mange julefrokoster. Den kan købes HER eller hos (net/)boghandleren.
Modtagelsen har været en stor positiv overraskelse; med en i Danmark forholdsvis ukendt forfatter havde vi ikke regnet med så megen omtale. Salget er også gået over forventning. Og det er en påmindelse om, at det godt kan betale sig at satse på noget (herhjemme) forholdsvis ukendt.
|
|
Egentlig havde vi regnet med, at Ingeborg Bachmann skulle være efterårets store hit hos os, men sådan er forlagsbranchen nogle gange så overraskende. Anmeldelserne af Franzas bog har ladet vente på sig (mærkeligt nok, fordi bøger af hende almindeligvis anmeldes i dagbladene), og Saer er løbet med al opmærksomheden. Men nu er det, som om den metaforiske ketchupflaske er blevet rystet.
Den 9. december blev den anmeldt i Weekendavisen af Kathrine Maria Amann (der gæsteanmeldte udlånt fra Kristeligt Dagblad) sammen med Krigsdagbog, som Grif har udgivet. Nogle gange skal man bare citere og være et glad lille forlag:
"Sygdom og død er alle steder. I Franzas skindøde skikkelse, i hendes drift mod udslettelse, i mandens tilintetgørelse af kvinden. Selv sproget synes dødsmærket og betændt. Modersmålet er et mordersprog. På samme tid nazismens stemme og forfatterens.
Derfor er det også halsbrækkende at læse Bachmann. Syntaksen snurrer, bryder sammen, skifter tempo, stopper, begynder et andet sted, starter forfra. Traumet bor i sætningerne. Som en sanseforvirring, et svimlende fald. Bachmanns prosa er på én gang mareridtsagtigt udflydende og øretævesmældende præcis. Voldsom og voldsomt smuk. Og så beundringsværdigt oversat af Thomas Skovmand, der nænsomt og musikalsk løfter den umulige opgave at samle en tekst så fragmentarisk og fyldt med lakuner."
Det er også blevet til omtale i Frihedsbrevet, hvor Mikkel Bruun Zangenberg bl.a. skriver om Bachmann, at hun "bedriver (...) en hyper-reflekteret prosa, der legende filosoferer over det spegede forhold mellem ord og virkelighed, mellem tekst og realitet (...) det er typisk for Bachmann at lade tanken og sproget pludselig skride ud i vilde, tænksomme herresving." Og så er der også en generel anbefaling af forlaget: "Dyrk lige forlaget Sidste Århundrede, det er et fænomenalt foretagende; et mikroforlag, der udgiver både smukke og gode bøger."
En opfordring, vi ikke er for beskedne til at istemme.
|
|
Atter en gang må man tage hatten af, kippe med flaget og bare generelt rose de såkaldte dameblade for højt ambitionsniveau i udvælgelsen af bøger til anmeldelse. Ovenover er der fire hjerter i Femina og i Søndag (billede ikke vist) til bogen (samme anmeldelse). Har man mod på "brølende virvar" og "en uovertruffen fortælling om (og af) et menneske på sit yderste – begravet levende under vægten af traumer," så kan bogen bestilles HER.
Og bibliotekernes lektør kalder romanfragmentet for: "en vigtig bog, både for feminismen og i europæisk kulturhistorie."
Bogen roses for litterær kvalitet, men regnes også for lidt svær læsning i udtalelsen. Ikke desto mindre burde den snart kunne findes på i hvert fald større biblioteker.
Vedrørende sværhedsgrad: Den bedste måde at komme ind i bogen på er måske blot at følge Bachmanns musikalske prosa, lade sig glide gennem ledemotiverne, dissonansen, det musikalske, det nogle gange skærende, flyde på bevidsthedsstrømmene, og så lønner det sig, når man kommer ind i det.
|
|
Og så var der også fem hjerter og én helside til Tor Ulvens Sten og spejl i Politiken d. 9. noember:
"Det er, som om det er nytårsaften hos naboen eller bare fest hos overboen, men du er ikke med, ikke inviteret. Sådan er den grundlæggende følelse i Tor Ulvens prosadigtsamling Sten og spejl fra 1995 (flot oversat til dansk af Mads Eslund og udgivet af det mikroforlag, der måske har den mest skarpskårne profil herhjemme, Sidste Århundrede)," skrev Mikkel Krause Frantzen i sin anmeldelse og tilføjede:
"Jeg må – skamfuldt! – indrømme, at jeg ikke har læst Ulven før nu. Hvilken fejl! Til gengæld kan nye læsere så gøre som mig og stå på forfatterskabet her – og således få lejlighed til at stifte bekendtskab med en digter, som er i stand til, åbent og præcist, at sanse og skrive om selv de mindste ting."
Bogen blev i øvrigt også kaldt "En gave af ruiner"af Littuna.nu's anmelder Arvid Kühne i en svært positiv anmeldelse ("resultatet er indre mindre end genialt", står der et sted; "jeg var nødsaget til at læse den to gange næsten lige efter hinanden" et andet), dog med visse forbehold for sværhedsgraden: "Der er skam humor og lysglimt at finde i hans værker, men hans hermetiske skrivestil og besættelse af dunkle emner gør, at han automatisk ekskluderer en masse læsere. Men Gud, hvor er der også meget skønhed! Havde jeg mere plads at gøre godt med, havde jeg plastret denne anmeldelse til med citater og uddrag."
Men man skal nu ikke lade sig afskrække af sværhedsgraden. Læs blot, og bliv ved, og lige pludselig er den der.
Den eneste af efterårets udgivelser, der endnu ikke er anmeldt, er antologien Vildsindet, udgivet i Serie for grotesker. Men mon ikke det kommer. Den burde under alle omstændigheder appellere til seriens faste læsere.
|
|
4. MIKROFORLAG I BOGTILLÆGGENE I weekenden d. 19. og 20. november har der i øvrigt været fuldt fokus på mikroforlag. Mikkel Krause Frantzen roste lørdag i Politiken (billede 1) mikroforlagene i almindelighed for at udvikle litteraturen og pointerer, hvordan en stor del af verdenslitteraturens hovedværker først er kommet på små forlag. Sidste Århundrede nævnes specifikt sammen med Korridor og Basilisk i et afsnit om oversat litteratur:
"Hvert af de tre forlag har en skarp profil, og det er også pointen: At disse forlag ikke bare udgiver bøger, bestsellere, i øst og vest, men at de tager sig af et hjørne af litteraturen og kuraterer et udvalg af oversættelser, som læserne kan lære at kende og ikke mindst udvikle et tillidsforhold til."
Også i Kristeligt Dagblad er der fokus på de mindre forlag. Her er vi med på en liste sammen med ni andre mindre kvalitetsforlag (billede 2; Ingemann-bogen, der nævnes, er dog ikke en roman, men lad det nu ligge), mens forsiden af bog- og kulturtillægget i samme avis handler om mikroforlagenes rolle i det danske litterære landskab. Der er meget at glædes over ved de mindre forlag for tiden, og man kan roligt sige, at vi p.t. lever i en guldalder for oversat litteratur i Danmark.
Selv vil vi bestræbe os på også i fremtiden at få vores smag til at fremstå tillidvækkende. For mikroforlagets primære force sammenlignet med de størrre omnibusforlag er et særligt identitetsmærke eller den særlige profil, Frantzen omtaler ovenfor. Og især i en tid, hvor næsten alt er tilgængeligt via nettet, og alting af samme grund er i fare for at drukne i mængden, tror vi på, at udvælgelsen og kurateringen giver mening.
|
|
5. SIDSTE ÅRHUNDREDE I LÖVENDAHL
Vi elsker boghandlerne, men vi elsker også at arbejde sammen med butikker, der sælger andet end bøger. Fx har vi vores bøger på lager i pladebutikken Mephisto, og nu kan man også få dem hos design med mere-butikken Lövendahl & Friends på Sønder Boulevard 97, København V. Det er en dejlig, og strengt kurateret, butik, der sælger smykker, tøj, bøger, tasker, spiritus, kaffe, kunsttryk (bl.a. med værker af vores ven John Kenn Mortensen) og alt muligt andet. Smut forbi butikken eller tjek dem ud HER.
|
|
Næste nyhedsbrev kommer formentlig først til januar. Indtil da ønskes I en god jul og et godt nytår og alt det bedste fra Sidste Århundrede.
|
|
Brug venstre/højre pile til at navigere i diasshowet eller stryg til venstre/højre, hvis du bruger en mobilenhed