CORONAVIRUS, 3. OPLAG AF ’MØRKT FORÅR’, OMTALER AF DENTON WELCH OG KOMMENDE UDGIVELSER

CORONAVIRUS
Det er næppe gået nogens næse forbi, at Danmark er halvt lukket ned som følge af coronavirussens smittefare. Det er næppe heller gået nogens næse forbi, at det er hårde tider for en lang række erhverv, herunder også kulturbranchen og boghandlerne. Vi kan også mærke en markant nedgang i omsætningen. Heldigvis er ingen af os på forlaget økonomisk afhængige af Sidste Århundredes bogsalg, men husk at støtte boghandleren, der formentlig ikke har det for godt under krisen.

Som konsekvens af coronavirussen sender vi bestillinger fra hjemmesiden direkte hjem til kunderne i stedet for, som normalt, at sende dem til en kiosk i nærheden, så man ikke behøver gå ud. Bestillinger afgivet på vores hjemmeside sendes som altid med fri fragt.

Vores indtil nu seksten udgivelser tilhører den for tiden eksklusive klub af bøger, der ikke har forudset coronavirussen. Men Morels opfindelse af Adolfo Bioy Casares om en flygtning på en øde ø, der er omgærdet af rygter om en frygtelig pestsygdom, smager da lidt af fisk. Der er masser af paranoia og social isolation i Hermann Ungars romaner De lemlæstede og Klassen – især i hjemmet, der føles mærkeligt beklumret og præget af ubehagelige sjælelige uddunstninger. Og i det hele taget er der masser af isolation i vores udgivelser, som man kan gå og spejle sig i, mens man går rundt i sin halvkarantæne fra andre mennesker, skægget og håret bliver længere, og man på tredje dag ikke har skiftet tøj.
MØRKT FORÅR I 3. OPLAG
Hvis der er en ting, der er federe for et mindre forlag, end at kunne udgive en bog i 2. oplag, så er det at kunne udgive en bog i 3. oplag. Unica Zürns Mørkt forår er netop ved at blive trykt i 3. oplag. Der er stadig eksemplarer tilbage – både hos boghandlere og hos forlaget – så man kan sagtens skaffe bogen. Men der kommer til at ske så mange spændende ting angående Unica Zürn i det kommende års tid, at vi lige så godt kunne sætte trykken i gang. Så bliv på denne kanal (eller på Facebook eller Instagram) – snart kan vi offentliggøre det.
DENTON WELCH I POLITIKEN OG ATLAS MAGASIN
Ungdoms sødme af Denton Welch havde d. 23. februar fornøjelsen af at være genstand for den faste klumme Sexscenen. Her skrev Per Theil blandt andet om bogen, der fik en hel side: ”Det er jo mesterligt i hele sin dekadence – og skrøbelighed: Et indre-ydre selvportræt males frem foran spejlet, hvor stadig mere stift påsmøres og gnides ud, så billedet hele tiden udvikles, afvikles, forvandles. På en gang vildt identitetssøgende og vildt selvdestruktivt. Så fuldt af køn, så fuldt af pubertet! Romanen dufter-lugter af både Marcel Proust og Jean Genet: lige så parfumeret som svinsk."
Ungdoms sødme har også været omtalt i seneste nummer af Atlas Magasin, der udkom torsdag d. 12. marts, hvor landet gik i lockdown. "Jeg kender ingen bedre bog om ungdomslivet," skriver Trine Riel blandt andet, og bogen kaldes "et forfinet portræt af ensomheden i hele dens forfærdende fylde" og et "trodsigt forsvar for det utilpassede livs egenartede stil og personlige blik på verden", mens Welch kaldes "en mester i det særegne udtryk; i den uforglemmelige sætning, som ingen anden kunne have skrevet." Det bliver næppe meget bedre. Riel slutter i øvrigt med at ønske sig mere Welch på dansk. Vi afslører næppe for meget ved at fortælle, at det kommer til at ske.
KOMMENDE UDGIVELSER
Vi kan ikke helt løfte sløret for alle vores planlagte udgivelser, da et par af kontrakterne ikke er faldet helt på plads endnu. Men vi kan fortælle, at vi i år har planlagt følgende udgivelser:
Tor Ulven: Afløsning (1993)
Gregor von Rezzori: Blomster i sneen (1989)
Begge udkommer til efteråret.

I Serie for grotesker udkommer følgende to bøger:
Sigurd Mathiesen: Unge sjæle (1903)
Astrid Ehrencron-Kidde: Der hvor skyggerne faldt. Endnu et udvalg af Martin Willén-fortællingerne.
Vi håber at kunne udgive én af disse i løbet af foråret, men afventer virussituationen for at se, om det giver mening med en forårsudgivelse.

I de kommende år har vi bl.a. planlagt følgende:
Marcel Schwob: Imaginære liv (1896)
Marcel Schwob: Børnekorstoget (1896)
Juan José Saer: El entenado (1983). Vi har endnu ikke lagt os fast på en dansk titel, men kan da fortælle, at der er tale om pessimistisk kannibalroman.
Endelig er der et par bøger, vi endnu ikke kan løfte sløret for, men som vi lover bliver gode. De vil blive offentligjort, når vi har helt sikre aftaler.

Alt det bedste fra Sidste Århundrede

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort